Skip to Content
4 min leestijd

Porselein lijmen met secondelijm

Artificial Content Title -- to be hidden

Porselein lijmen met secondelijm is makkelijker dan je denkt. Dus pak je gebroken schoteltje of theepot erbij en gebruik onze gids om je porselein en keramiek te lijmen.

Wat is keramieklijm?

Er zijn veel secondelijmen op de markt. Het is dan ook lastig om een passende lijm te vinden voor jouw specifieke klus. Dus waar let je op als je keramiek of porselein wilt lijmen met secondelijm?

De juiste porselein en keramieklijm is multifunctioneel en kan porselein en keramiek plakken aan verschillende oppervlakten zoals hout, leer, verschillende soorten kunststoffen, glas, spiegels, metalen en meer. Gebruik bijvoorbeeld de SuperGlue-3 PerfectPen, hiermee lijm je porselein snel en precies en op vele oppervlakten.

Op een tafel staan twee kandelaren en op de voorgrond ligt een kapotte kandelaar op de grond.
Je kunt allerlei objecten van porselein lijmen waaronder kandelaars

Porselein is poreus type materiaal. Het is belangrijk om dit te onthouden op het moment dat je porselein en keramiek wilt lijmen – de lijm die je nodig hebt is een lijm die moet kunnen hechten op poreuze oppervlakten. Mocht je een stukje porselein of keramiek uit het te lijmen oppervlakte missen, dan is het belangrijk om te weten dat je deze gaatjes kunt opvullen met een lijm.

Porselein lijmen met secondelijm: Zo doe je dat

Porselein lijmen met secondelijm is makkelijk. Volg deze stappen:

  1. Zet de stukken in elkaar zodat je zeker weet dat het compleet is.
  2. Breng een dunne laag lijm aan. Doe dit op beide zijkanten van de stukken die je wilt gaan lijmen.
  3. Druk de onderdelen voorzichtig bij elkaar. Je kunt de plaatsing van onderdelen nog heel even corrigeren, maar daarna niet meer.
  4. Houd de stukken bij elkaar zodat de lijm kan drogen. Indien nodig kun je de onderdelen met een elastiek of plakband vastzetten totdat de lijm volledig is gehecht en uitgehard.
  5. Verwijder overtollige lijm nadat de lijm volledig is uitgedroogd. Dit kun je doen door over de lijmresten te gaan met een doekje doordrenkt in heet water.

Epoxylijm kan ook gebruikt worden om keramiek te lijmen, maar let op! Epoxy wordt voor gebruik gemengd, en moet soms geverfd worden om ervoor te zorgen dat de lijm dezelfde kleur als het oppervlakte heeft. Het beste kun je dus kiezen voor een speciale keramieklijm.

Een hand lijmt een kapotte cactus van aardewerk.
Zelfs kleine onderdelen van porselein kun je lijmen

Welke soorten keramieklijm zijn er en waar gebruik je deze voor?

Wil je porselein lijmen met secondelijm en zoek je een lijm die waterbestendig is? Bijvoorbeeld voor je porseleinen en keramieken kopjes? Dan kies je bijvoorbeeld voor de waterbestendige Super Glue-3 Liquid Easy Brush van Loctite. Dit is daarnaast ook nog eens een hittebestendige lijm om je keramiek te lijmen, de lijm is water- en vaatwasser bestendig en kan temperaturen van -50°C tot 120°C aan.

Voor algemene DIY-projecten om je porselein te lijmen met secondelijm, gebruikt je een algemenere superlijm. Denk aan de Loctite Super Glue-3 Gel Control. Deze lijm heeft een precieze, drupvrije applicator waardoor je makkelijk en snel keramiek kunt lijmen. De lijm droogt transparant op en heeft een easy grip knijpfles voor makkelijk gebruik.

Expert tip

Deel uw eigen projecten

Misschien ben je ook geïnteresseerd in

  • Secondelijm: Alles wat u moet weten
  • Glas lijmen: Welke lijm gebruik je en hoe?
  • Secondelijm verwijderen: Zo doe je dat!
  • Metaal lijmen met secondelijm: Zo doe je dat
  • Secondelijm voor plastic: Dit moet je weten
  • Zit je vast? Lees hier hoe je secondelijm verwijdert van je huid
  • Alleslijm: Een lijm die bijna alles kan
  • Houtlijm: Werken met hout, zonder spijkers en schroeven
  • De juiste threadlocker voor u!
  • Hoe kun je lijmresten verwijderen van glas?