Metaal vind je overal. Daarom is metaal of aluminium lijmen met secondelijm zo’n gek idee nog niet, want metaal kan ook gewoon kapot gaan. Metaal wordt veel gebruikt in grote machines, maar ook in kleine decoratieve- of gebruiksobjecten. Een secondelijm voor metaal is dan ook eigenlijk een lijm die je altijd in huis zou moeten hebben. Want of je nu gietijzer wilt lijmen, of aluminium of metaal, al deze materialen hebben een specifieke lijmsoort.
Om jou doe-het-zelf project te laten slagen, kies je een passende metaallijm. Grofweg zijn er drie soorten: epoxy-lijm, polyurethaan en secondelijm.
Epoxy om ijzer op ijzer te lijmen. Epoxy zijn hoogwaardige lijmen die vaak worden gebruikt in timmerwerk en houtbewerking of voor andere creatieve toepassingen. Een epoxy is ook geschikt om metaal of ijzer te lijmen. Epoxy zijn er in meerdere soorten en ze hebben verschillende eigenschappen: Flexibel of hard, transparant of dekkend, en snel of langzaam uithardend. Epoxy biedt ook een hoge weerstand tegen hitte en chemicaliën.
Polyurethaan-lijmen worden ook vaak gebruikt om metaal te lijmen. Polyurethaan is water- en uv-bestendig. Eenmaal uitgehard, kan het gelijmde oppervlakte worden geschuurd, gebeitst en geverfd. Dat maakt deze lijmen ideaal voor veel (staal)klussen in huis.
Een secondelijm voor metaal is een industriële secondelijm die perfect is voor bijna alle huishoudelijke reparaties. De meeste van deze lijmen hechten goed op metaal, maar ook op stof, hout en kunststof.
Voor een stevige verlijming van metaal is Loctite Super Glue-3 Gel Universal een betrouwbare en goede keuze. De lijm is sterk en eenvoudig te gebruiken. Lees snel verder over hoe je deze lijmt het beste kunt gebruiken.
Metaal op metaal lijmen kan lastig zijn zonder het juiste gereedschap. Om het lijmen van metaal gemakkelijk te maken, heeft Loctite Super Glue-3 Gel Universal een makkelijke grip knijpfles en mondstuk voor een nauwkeurige toepassing. Dit zorgt voor een makkelijke en nauwkeurige applicatie. En met deze lijm is het gelijmde oppervlakte bestand tegen vocht, chemicaliën en kou.
Staal lijmen is niet lastig. Volg deze vier stappen en je bent zo klaar.
- Voorbereiding. Werk in een goed geventileerde ruimte en zorg ervoor dat je werkblad schoon en overzichtelijk is. Controleer of je alle onderdelen bij de hand hebt en of ze goed in elkaar passen. Draag beschermende kleding en latex- of nitrilhandschoenen (geen PVC, nylon of katoen) om je huid te beschermen bij het gebruik van metaallijm.
- Reinig het oppervlak. Oppervlakken moeten schoon en droog zijn. Verwijder stof, vuil, was, olie of vet, inclusief vingerafdrukken. Gebruik hiervoor een doekje met wat alcohol. Je kunt gladde oppervlakken lichtjes opruwen met fijn schuurpapier.
- Breng de metaallijm aan. Lees de instructies voordat je begint. Elke lijm voor metaal op metaal werkt anders. Werk je met een epoxy, meng de twee delen dan eerst goed door elkaar. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheden. Werk je met secondelijm voor metaal, dan heb je bijvoorbeeld maar één druppel per zes vierkante centimeter nodig. Moet je heel secuur werken? Gebruik dan een kwast of de punt van een naald.
- Druk de onderdelen bij elkaar. Afhankelijk van het soort lijm, is het uitdrogingsproces langer of korter. Epoxy-lijmen hebben een langere uithardingstijd en moeten vaak één uur worden vastgeklemd. Polyurethaan en secondelijmen drogen sneller. Het beste is om de gelijmde onderdelen één nacht te laten liggen voordat je ze weer gaat gebruiken. Zo weet je zeker dat ze compleet zijn uitgehard.
Overtollige lijm kan vaak worden verwijderd met terpentine of aceton.